"Культивирование и промышленное выращивание ягод черники"

Выращивание ягод культивированой черники по европейским технологиям и переработка на собственном мини-заводе.

Общая стоимость проекта
1000000 USD

Уже вложено в проект
100000 USD
Требуется вложить инвестиций
900000 USD
Срок привлечения инвестиций
5 лет
Годовая чистая прибыль
2000000 USD
Окупаемость инвестиций (ROI)
9.00
Отрасль инвестирования:
Сельское хозяйство - Выращивание растений
Расположение:
Украина - Хмельницкая обл. - Каменец-Подольский
Украина - Хмельницкая обл. - Каменец-Подольский
Срок действия проекта:
2013-09-30 - 2018-09-30

Подробное описание инвестиционного проекта

Прибыль-400%, окупаемость-в течении 3-4 лет.

Очень выгодный бизнес как в финансовом , так и в екологической сфере и сфере здорового питания.

Культивированая черника-это ягода №1 в мире по своим качествам и вместимости витаминов.

Резюме інвестиційного проекту

1. Назва інвестиційного проекту

Повна назва: ІННОВАЦІЙНО – ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ПРОЕКТ “Культивування, промислове вирощування та переробка ягід Vaccinіum corymbosum (лат.), Billberry (англ.), чорниці (укр.) на основі новітніх технологій”.

2. Інформація про ініціатора (замовника) інвестиційного проекту

2.1. Повна назва та контактні дані ТОВ “ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНА ФІРМА “НЕКТАР-ХХI” смт. Стара Ушиця, Кам'янець-Подільський р-н, Хмельницька обл. код ЄДРПОУ 31195225,організаційно-правова форма – товариство з обмеженою_відповідальністю. Контактна особа: Горбатюк Петро Іванович Тел.моб.(067)960 96 63,e-mail: nectar@ukr.net

2.2. Опис ініціатора (замовника) інвестиційного проекту Фірма «НЕКТАР-ХХХІ» заснована в 1996р.Перші 3-4 роки фірма займалася заготівлею,переробкою та експортом мяса в Росію,консалтингом,посередництвом.Згодом – оптовою та роздрібною торгівлею продуктами харчування. З 2004р прийнято рішення зайнятися садівництвом. З цією метою був досконало вивчений 20-річний досвід Польщі,Німеччини у вирощуванні культивованої чорниц1,розроблений вище зазначений проект.Він буде використаний у виробництві всіх 3-х видів продукції, передбачених проектом. За цей час продукція в цих країнах освоєна повністю. Вона сертифікована, ліцензована, забезпечена потрібною юридичною, технологічною та іншою документацією. В даний час розпочата реалізація нашої бізнес-ідеї,яка потребує інвестицій,фінансової підтримки держави.

3. Опис інвестиційного проекту

3.1. Мета і завдання інвестиційного проекту Головна мета - запровадити в Україні вирощування нової ягідної культури – Vaccinium corymbosum (лат.), чорниці (укр.) сучасні сорти якої виведені американськими та європейськими селекціонерами із найцінніших різновидів диких лісових ягід: чорниці (V. myrtillus), лохини (V. uliginosum), брусниці (V. Vitis-idaea). Ягода VC за вмістом вітамінів, мікро-, макроелементів має унікальні споживчі якості, ефективні лікувальні властивості і великий бізнесовий інтерес. Завдяки цьому,чорниця знана сьогодні як „ягода ХХI-го століття”(у Європі вона – Billberry, у США – Blueberry, у Німеччині – Heidelbeer, у Польщі – Borowka amerikanska). Конкретні цілі на найближчі 3-5 років: впровадити на ринок України культивовану чорницю; організувати багатопрофільне, гнучке виробництво у технологічно замкнутому циклі (розсадник – садивний матеріал; плантація 100га – вирощування ягід; цех переробки – переробка чорниці та інших ягід); залучити в регіон солідні інвестиції, декілька новітніх технологій та передовий європейський досвід; використати доходи для розширення бізнесу, реалізувати проект як пілотний; ініціювати розвиток високорентабельного бізнесу у галузі ягідництва.

Сьогодні дуже актуально звучать слова Гіппократа: „Нехай ваша їжа буде для вас ліками, а не ліки – їжею”,*Лікує лікар,а виліковує природа*. Вітчизняні та зарубіжні наукові дослідження свідчать про розбалансування раціону харчування людини: в ньому стає все менше натуральноЇ Їжі,тоді як значно збільшилася доля оброблених, рафінованих, висококалорійних, консервованих продуктів і страв тривалого зберігання та напівфабрикатів, що призвело до полідефіциту незамінних біологічно активних речовин. Підтвердженням цього є досліди вчених Дніпропетровської державної медичної академії, які показали гострий дефіцит біологічно активних речовин у плазмі крові дорослого населення Придніпровського регіону: вітаміну С – у 78-96% людей; вітамінів групи В – у 45-65% людей. При цьому виявлена все більша нестача у харчуванні мікро- і макроелементів, особливо, заліза, кальцію, йоду. Наслідки: + зниження працездатності та опірності інфекційним захворюванням; + посилення негативного впливу на організм несприятливих екологічних умов; + зростання ризику розвитку серцево-судинних і онкологічних захворювань; + народження потомства з ослабленим імунітетом і ін. У зв’язку з цим надзвичайно актуальним є виробництво нового покоління функціональних оздоровчо-лікувальних продуктів із натуральної сировини (органічного походження: культурних і дикорослих овочів, фруктів і ягід, лікарських рослин, продуктів бджільництва). Це пасти, сухі соуси, пюре, смакові приправи, барвники, фітосиропи, фітодраже, концентрати фруктово-ягідних і овочевих морсових напоїв, інше.

Актуальність проекта, зважаючи на сказане, полягає у наступному: впровадження на ринок України найціннішого продукту харчування, найефективнішого оздоровчо-лікувального засобу природного походження, у якому існує гостра потреба в Україні; спрямування проекту на вирішення загальнодержавних проблем: оздоровлення та лікування людей, особливо в районах, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС; досягнення значного соціально-економічного ефекту ; залучення в регіон солідних інвестицій, нових технологій та передового досвіду; використання земель не сільськогосподарського призначення; проект є пілотним,в подальшому він має стати базовою моделлю для створення специфічної високорентабельної галузі садівництва – джерела цінної сировини для харчової,переробної та фармацевтичної галузі; реалізація проекту принесе неоціненну користь людям і великі прибутки державі.

Сфера реалізації інвестиційного проекту за КВЕД: - 01.13.0 Вирощування фруктів,ягід,горіхів,культур для виробництва напоїв і прянощів; - 15.33.1 Переробка овочів та фруктів.

3.2. Термін реалізації інвестиційного проекту : 2012 - 2015

3.3. Заходи та графік їх реалізації Перелік заходів/дій Термін Вартість виконання, тис. грн. Заплановані результати дата початку виконання дата завершення виконання 1.Розробка проектно-кошторисної докумен тації,своренняЦентру впровадження технологій 2.Підготовка інфра- структури,земельних ділянок. 3.Придбання саджан- ців,закладка розсад- ника,плантації,100га 4.Купівля техніки та обладнання. 5.Будівництво цеху переробки ягід,склда- ду-холодильника. 6.Заготівля звичайних ягід,збір ягід чорниці. 7.Переробка ягід. 8.Реалізація продукції 01..2011 03.2012 09.2012 05.2012 03.2012 07.2013 07.2014 07.2013 04.2011 09.2014 10.2015 12.2014 12.2013 09.2014 09.2014 12.2015 128 1680 12064 8528 2960 14200 296 200 РП розсадника,плантації,цеху переробки,нав- чання персона- лу. Створення розсадника,закладка планта- ції,цеху пере- робки ягід. Отримання власного посадкового матеріалу,уро-жаю ягід чорниці. Садова,спеціа-льна техніка, обладнання розсадника,плантації,цеху переробки,хо- лодильника. Виробництво продукції,її збе рігання. Сировина для виробництва. Готова продукція. Отримання доходів

3.4. Технічний та/або технологічний аналіз інвестиційного проекту Проект у структурному відношенні передбачає 3 підрозділи: 1)розсадник чорниці з метою вирощування садивного матеріалу як для власних потреб, так і для реалізації саджанців потенційним покупцям; 2)плантація ягоди; 3)цех переробки чорниці і звичайних ягід (полуниці, малини, смородини). Тобто, передбачається організувати культивування, вирощування та переробку чорниці у технологічно замкнутому циклі. Планується отримати 3 основних види продукції: саджанці, свіжа ягода та асептична ягода (продукт переробки ягід).Інші види продукції- заморожена ягода, сушені ягоди, чай, мед. Опис технологій А) Саджанці Використовуватиметься імпортована технологія мікророзмножування в лабораторних умовах (in - vitro). З пробірки рослини висаджуються в грунт на спеціальні піддони (по 100 од.). Ростуть у теплиці до моменту, коли окріпнуть, потім – висаджуються у пластикові горшки, а далі – у відкритий грунт, у шкілку. У шкілці рослини знаходяться до 2-3 років. Технологія передбачає оздоровлення, адаптацію рослин до певних умов, підживлення і полив, захист від хвороб і шкідників.Це забезпечує отримання генетично однорідного, елітного посадкового матеріалу. Б) Вирощування ягоди Закладка плантації здійснюватиметься саджанцями 3-х річного віку,які добре зарекомендували себе у Польщі,або новими сортами,на які виникло майнове право інтелектуальної власності на їх поширення в Україні з 2010р.Основна вимога по грунту: кислотність (рH ) має становити 3,5-5,3. Схема посадки 3 х 1 метри. Ями – 40х40х30см. Обов’язковою є крапельна система поливу (фертигація,компютерний супровід). Догляд передбачає: обрізку рослин (формування крони), захист від хвороб, шкідників, приморозків, граду, вітру. При досягненні повного рівня врожаю, будується шпалера (50га – у 2014р., 50га – у 2015р.). Збір плодів ручним методом. Свіжа ягода до реалізації зберігається у сховищі-холодильнику у спеціальній тарі (t - 0ºС, вологість – 80%).Для підживлення застосовуватимуться виключно органічні добрива. В) Переробка ягід Ягода потрапляє на мийку, потім – на інспекційний стіл, а далі – на роликовий подрібнювач. Ягідна пульпа насосом закачується по трубах в пастеризатор (включаючи аератор і теплообмінник) типу Spiraflo. У пастеризаторі при температурній програмі 25-105 (30 сек.) - 30ºС вона проходить термообробку. Потім охолоджена до + 30ºС пульпа подається на асептичну пакувальну машину типу Tetra Star Asept для пакування у спеціальні асептичні мішки місткістю від 3-5 до 1150л. Витрати по тарі – $0,025/кг продукції. Потужність лінії – 2000кг/год.

3.5. Інноваційна спрямованість інвестиційного проекту Опис інноваційного продукту: - Ягода чорниці у свіжому вигляді чорниця – це кущове дерево, висотою 1,8-2,5 м. Плоди – це ягоди світло-блакитного, або синього кольору, круглі, або продовгуваті (в залежності від сорту), величиною 15-25 мм. Ягода має унікальні споживчі та лікувально-оздоровчі властивості.Життєдіяльність рослин – до 60 років.Очікувана врожайність 10-20 тон\га, в залежності від сорту. планується використати для посадки саджанці нових сортів чорниці,на які виникло майнове право інтелектуальної власності на поширення сорту в Україні з 2010р: Аманда 818,Джонні 716Л,Блустар 701М,Чік725М,Керрі 728С. Аналогів такої продукції на східному ринку немає. - Перероблена (асептична) ягода чорниці Передбачена переробка тієї частини ягоди, яка не буде реалізована на ринку, чи буде некондиційна (близько 30% врожаю). Буде використана новітня технологія відомої шведської фірми „Тетра Пак „Лаваль” та обладнання німецької фірми „Тетра Лаваль-Сервіс”. У нашому проекті при переробці ягід чорниці і інших ягід планується використати також вітчизняні новітні технології кріогенного подрібнення і сублімаційного сушіння,запропоновані Харківським державним університетом харчування і медицини. Важлива деталь: обладнання для переробки буде придбано вже у сезоні 2012р., хоча перший сезон переробки чорниці - об’єктивно 2013р., рік першого врожаю ягоди. До цього часу планується переробляти всі інші безкісточкові ягоди, які можна заготовити в нашому регіоні: полуниця, смородина, малина, аґрус, чорноплідна горобина (1200 тон\рік). Мета: випробувати обладнання і вдосконалити інфраструктуру; налагодити технологічний процес; підготувати персонал; отримати додатковий прибуток, скоротити термін окупності проекту. -Саджанці чорниці Способи розмноження : з насіння, вегетативно, мікро розмноження. Найновішим і найдешевшим способом є мікро розмноження (in vitro) в лабораторних умовах. Планується закласти розсадник з метою забезпечити фірму власним садивним матеріалом, а також реалізувати його споживачам. Зіставлення інноваційної продукції з аналогами за сукупністю основних техніко-економічних показників

Таблиця 1

Показники Чорниця культивована Аналоги(полуниця, смородина, інші ягоди) Саджанці 1. Якість 2. Цикл життєдіяльності Свіжа ягода 1. Вміст вітамінів, мікро-, макроелементів 2. Лікувально-оздоровчі властивості 3.Передбачуваний врожай 4. Тривалість сезону збору 5. Термін зберігання без холоду 6. Споживацький цикл Перероблена ягода 1. Область застосування 2.Конкурентоздатність 3. Експортні можливості 4. Термін зберігання Генетично однорідні, оздоровлені, морозостійкі (до -30ºС), захищені від шкідників і хвороб, граду. До 60 років В 1кг чорниці міститься їх стільки, скільки у 8кг аналогів. Унікальні, у Європі виробляються ефективні ліки конкретної дії. 10-25 тон з 1га.

Передбачуваність забезпечена застосуванням високих технологій. 2,5 місяці 2тижні 3 місяці Якісні органічні продукти харчування, ефективні лікувальні засоби. Висококонкурентна, безспірні переваги над аналогами. Значний експортний потенціал (високий попит на зовнішніх ринках). 12 місяців без консервантів і цукру. Вразливі, потребують більш ретельного захисту, додаткових витрат, не захищені від граду, птахів. 5-8 років Значно поступаються чорниці. Значно нижчі. Існують ризики втрати врожаю. 1-2 тижні 3-4 дні 1-2 тижні Набагато вужча. Неконкурентоспроможні. Основні споживачі – на внутрішньому ринку. З цукром і консервантами. Пріоритетний напрям, який ми обрали, за перспективою є стратегічним (більше 10 років), а за масштабом – має загальнодержавне значення Наш проект спрямований у ХХ1 століття,він орієнтований на здоровя людини,виробництво екологічно чистих органічних продуктів з лікувально-оздоровчими властивостями. У відповідності до Закону України „Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні” реалізація проекту буде спрямована одразу в декілька напрямів: розвиток біотехнологій; високотехнологічний розвиток сільського господарства і переробної промисловості; охорона і оздоровлення людини; екологічно чисті харчові продукти з високими оздоровчими властивостями; розвиток інноваційної культури суспільства.

3.6. Витрати в рамках інвестиційного проекту тис. гривень Перелік витрат Витрати по роках реалізації Разом станом на 01.01.12 2012 2013 2014 2015 нас-тупні Проектно-вишукувальні роботи 10 48 40 98 Земельні роботи 12 200 160 80 2 454 Будівельно-монтажні роботи 11 520 320 1112 3 1966 Обладнання і мережі 8 1240 5700 1600 5 8553 Устаткування 480 600 90 1170 Освоєння (благоустрій) території 3 10 10 5 2 30 Інші 120 3220 10600 6740 7040 27720 РАЗОМ витрати 164 5718 17430 9627 7052 39991

3.7. Фінансування інвестиційного проекту тис. гривень Загальна вартість проекту Профінансовано станом на 01.01.12 План фінансування по роках 2012 2013 2014 2015 наступні 39991 164 6880 16248 9632 7056

3.8. Джерела фінансування інвестиційного проекту тис. гривень Загальна вартість проекту Роки реалізації Разом Станом на 01.01.12 2012 2013 2014 2015 наступні Кошти, що надаються з державного бюджету 6850 18100 6922 31872 Кошти ініціатора (замовника), зокрема: 164 4978 11800 16942 Власні кошти підприємств та організацій 72 4978 11800 16850 Кредити банків Кредити, залучені під державні гарантії Позики Кошти вітчизняних інвесторів Кошти іноземних інвесторів Інші (наприклад майновий вклад) 92 92 РАЗОМ 164 6850 17138 11900 11800 48814

3.9. Вид та обсяги державної підтримки тис. гривень Вид державної підтримки Загальний обсяг необхідної державної підтримки Отримано станом на 01.01.12 Планується отримати 2012 2013 2014 2015 наступні роки Пряме бюджетне фінансу- вання - по воротне (з мо- менту досягнення окупності)або в комбінації з безповоротним 31872 6850 18100 6922

3.10. Наявність дозволів, ліцензій, інших дозвільних документів. Дозволи державних служб на відповідність проекту екологічним, протипожежним, санітарно-епідеміологічним, працеохоронним і ін. вимогам будуть отримані при пред’явленні проектної документації. Виробництво безвідходне, технологічні процеси екологічно чисті.Спеціальні дозволи та ліцензії не потрібні. Сертифікація продукції Нам відомо, що в європейських країнах – виробниках чорниці, сертифікації як такої, не існує. Вони користуються стандартами та критеріями США. Польські партнери передали нам всі документи, які стосуються сертифікації чорниці за американськими стандартами. Ми маємо намір здійснити в Україні всі необхідні процедури, що стосуються стандартизації та сертифікації запланованих у проекті до виробництва видів продукції, що дозволить зняти всі юридичні обмеження з боку держави щодо її реалізації на внутрішньому ринку та експорту.

3.11.Попередні техніко-економічні розрахунки Фінансова оцінка проекту (аналіз) за результатами 10 років Короткий фінансовий звіт (вірогідний варіант), млн. грн. Табл. 6 Показники, млн. грн. 1 рік 2рік 3 рік 4 рік 5рік 6рік 7рік 8 рік 9рік 10рі Всього Обсяг продаж 12,8 26,0 45,9 64,0 91,2 100,6 118,4 124,6 124,6 560 Витрати 6,85 18,1 11,9 11,8 12,3 13,0 14,0 14,5 15,3 16,0 133,15 Валовий дохід -6,85 -5,30 14,1 34,1 51,7 78,2 86,6 103,9 109,3 108,6 426,85 Інші витрати Податки кані ку ли 6,95 8,1 9,5 12,0 12,9 12.97 12,95 75,25 Повернення коштів 11,87 20,0 31,87 Виплата % Дисконт Чистий дохід -6,85 -5,30 2,1 7,15 43,6 68,7 74,6 91,0 96,33 95,05 351,6

3.11.1. Економічна ефективність: - чиста приведена вартість (NPV) = 12,5 -внутрішня норма дохідності (IRR) = 320% (за нашими розрахунками собівартість закладки 1 га плантації,у т.ч. догляду становить 15 – 16 тис дол.(орієнтовно – 125 тис грн.) ,норма доходності 1 га – щонайменше -50 –60 тис.дол.(близько 450 тис.грн.),що щорічно підтверджується офіційними галузевими виданнями Польщі,Німеччини,ін.країн ЄС). -дисконтований період окупності (DPP)= 3,5роки (42 місяці) Момент досягнення беззбитковості– 3 роки (36 місяців) Щорічні чисті надходження в касу – 35 млн.грн.

3.11.2.Бюджетна ефективність. Бт=Дт- Вт =6,95 – 0 = 6,95 млн грн 3.11.3.Соціальна_ефективність: -збільшення обсягів реалізації екологічно безпечних органічних продуктів; -створення 200 робочих місць на кожних 100га плантації; -підвищення зарплати, якості та умов праці; -неоціненним є: оздоровлення та лікування населення (народжуваність здорових дітей, працездатність дорослих, збільшення тривалості життя людей похилого віку).

Наличие бизнес плана
Есть
Наличие лицензий
Есть
Произведена экспертная оценка
Есть

Текущее состояние инвестиционного проекта

проект осуществляется сейчас в сфере выращивания ягод черной смородины...

Контактная информация

Петр
e-mail: nectar@ukr.net
Компания: Нектар-ХХ!
Телефон: (067)960-96-63